Navigáció átugrása.
Címlap

Átbaszott a praktiker

| | | | | | |

Nem tartom magamat naív ügyfélnek, tudom mitől döglik a légy. Ha spéci dolgot szeretnék vásárolni, akkor keresek interneten egy olyan bolt, ahol az adott termék nagy valószínűséggel megvásárolható. A 100 Wattos villanykörte nem tartozik ezen tárgyak közé. Még alig 15 napja sem, hogy az unió betiltotta a forgalmazását.


praktiker, 100W, villanykörte

Reggel betértem a Mester utcai Praktiker áruházba, és hát mivel nem vagyok naív ügyfél másodlagos célt is kijelöltem magamnak. Az elsődleges terméket nem sikerült megvásárolnom, godoltam, hogy ha már itt vagyok, akkor bespájzolok 100 Wattos villanykörtékből.


praktiker, 100W, villanykörte

Így a fényforrásokat tartalmazó polcok felé vettem az irányt. Kicsit gyanús volt, hogy nem fogyott még el az összes izzószálas villanykörte, de hát nekem is lehet szerencsém. Levettem a polcról 6 darabot, a polc oldalán próbáltam megkeresni a hozzá tartozó árat. Ez valamelyest sikerült is, elindultam hát a pénztárak felé.

praktiker, 100W, villanykörte

Kicsit gyanús volt a végösszeg, de hát a kereslet és a kínálat most egyáltalán nem kiegyenlített, mitöbb túlkereslet jelentkezik a termék iránt. Szó nélkül kifizettem az 1600 forint. Később sem tűnt fel az alább látható apró külömbség.

praktiker, 100W, villanykörte

Munka után viszem haza a szajrét, kicsomagolom, és rögtön becsavarom a helyére. Természetesen áram alatt volt a foglalat, mert nálunk így izgalmas az élet. Hatalmas durranás, majd egy szép nagy villanás következtében becsokiztam a gatyámba. A nem várt tűzijáték igen meglepett, de még mielőtt becsavartam volna a következőt szemügyre vettem ezt a példányt. Sose gondoltam volna, hogy a Praktikerben lehet kapni 100 Wattos, 24 Voltos villanykörtét. Egyáltalán bármilyen fényforrást, ami törpefeszültségről működik.

praktiker, 100W, villanykörte

Erre egyetlen magyarázatot tudok: A vásárló megtévesztése. Ez a profitmaximalista vadkapitalista martalócok szokása. De garantálom, hogy rájuk húzom a vizes lepedőt, és kiverem belőlük a pénzemet. A vásárló megtévesztése tényállása fennáll, mivel nem volt kiírva sehol, hogy a körte 24V-os. A dobozra igen, de mindenhol máshol "normál izzó" felirat virított. A foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés is megállja a helyét, ha azt vesszük, hogy akár a villany is megcsaphatott volna, ha a kezemben durran szét a búra.

Holnap reggel rájuk borítom az asztalt, a fejleményekről pedig beszámolok.

UPDATE

A csere sikerült. Egy szó nélkül tette a dolgát az ügyintéző. És ma már legalább kiírták, ha nem is túl nagy betűkkel, hogy mi a stejsz. Viszont az ár még mindig hibás, 190 van kiírva és a pénztárnál 265-öt kérnek el tőled darabonként.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én már rég bespájzoltam.

Én már rég bespájzoltam. Nem tudom 10db W-os meddig lesz elég. Gondolkozom egy előtétellenálláson vagy triakos kapcsoláson. 80%-os teljesítményél szerintem tovább bírná.

Nem értem minek kellet betiltani. Lofasz az unió seggébe:
1. majd jön a kinai import cucc
2. egyszerubb lett volna áttervezni a villanykörte élettartalmát
3. majd ha olcsó lesz a takarékos izzó akkor úgyis azt veszi a nép.
4. a takarékos izzóból is van szar ami jobban szennyezi a környezetet mint a 100W hője.
5. minden háztartásba klíma meg plazma TV (Győjzikével +67% fényszennyezés) az persze nem baj.
6. A villanykörtés dolog jobban felbosszant mint a 8 mélységű 16F-es stack.
7. úgyis a LED-es vilagitásé a jövö, minek kell itt pöcsölni az energiatakarékossal...

u.i.: A 24V-ost lehet nem tiltották be? Mindenki trafót fog venni, meg áttekercseltetni. Már látom is a 24V trafókat mindenki 20V-ra tekerteti majd mert úgy tovább tart a körte...

Ahogy mondod, LED. Pár év

Ahogy mondod, LED.

Pár év múlva mindenki csak röhögni fog a cfl-eken.

KAMA3 képe

Sok helyen értelmes

Sok helyen értelmes alternatíva a jó minőségű kompakt fénycső. De például a ritkán, rövid ideig tartó világításoknál a LED már most sokkal jobban megéri. Ilyen lehet a lépcsőházvilágítás, ami általában 3-5 percig működik, aztán kialszik. Ennyi idő kell egy fénycső teljes bemelegedéséhez. A LED azonnal teljes fénnyel világít. A lakásomban a 14-ből már 6 lámpában használok ledes fényforrást, 4 fénycső, és a maradék sima izzószálas, vagy halogén.