Navigáció átugrása.
Címlap

Irányjelző POWER LED-del

| |Egészen pofás, és még vízálló is

Megszületett az elhatározás. Az irányjelző lesz a következő a sorban, amelyik LED-esítve lesz. Eme cikk írásakor a bemutatott LED-ek már vígan üzemelnek, a két kis babszemjankó kivételével. Azok kicseréléséhez ugyanis le kell bontani a fél autót.Második prototípus

Ez a második kísérleti alany, (vagy a harmadik? ki tudja?) itt már letettem arról a szándékról, hogy a kis bajonettbe integráljam a kedvenc ledmeghajtó áramkörömet. Nem azért, mert nem férne bele, neem. Belefért, csak mire kész lett és ráadtam a tápot zárlatos lett, és elégett a LED. De ennyi erővel egy ezerforintos bankjegyet is meggyújthattam volna, közvetlenül azután, hogy szelephézagot állítok a Ladán, kipufogón keresztül.


Ez villog elöl

A fenti kis önismereti tréning után áttértem inkább a nagyobb sikerélményt ígérő első/hátsó lámpa megvalósítására. Ha a fenti próbálkozást a türelemüveg készítéshez hasonlítom, akkor ez utóbbi legyen a LEGO kategória. Könnyed kikapcsolódás az agynak. A komplett meghajtó áramkör reszelés nélkül NYÁK-ostul belefér a bajonettbe, a többi meg adja magát. A kis kék VGA-meória hűtő beszerzése volt a legnehezebb, ugyanis ezt a típust már nem gyártják.


A 'japánba' szánt késes verzió

De miután elkészültek, csak motoszkált a gondolat, hogy meg kéne oldani a feladat. Eszembe jutott a réteg ragasztott technológia és kis módosítással egy cimborám japán verdájába kókányoltam egy műszerfal izzót. Olyannyira megtetszett az ötlet, hogy rögtön elkészítettem a zsiguliba szánt műszerfal megvilágító izzót és a két kis oldalsó babszemjankót.


A 'japánba' szánt késes verzió

Végtelenül egyszerű, soros áramkorlátozó ellenállás és egy soros dióda alkotja a védelmet. A hatás eléggé meggyőző volt tesztpadon, oldalnézetből a 4 wattos izzóval egyező fényerőt sikerült produkálni, szemből meg nagyságrendekkel több fény jön ki belőle.


babszemjankó

A beépítés még várat magára, mert az oldalindexek cseréjéhez le kell bontani az utólag beszerelt műanyag dobbetéteket.


babszemjankó

Következik a féklámpa.