Navigáció átugrása.
Címlap

Befagyva az időbe

| |

Az alábbi filmet mindenképpen nézd meg, mielőtt öreg dolgok újáélesztésére adod a fejed. Ezek a srácok fanatikusak. Időt, pénzt és életet sem kímélve mentik meg a II. Viágháború egyik ikonikus bombázógépét. Nézd meg mind a 6 részt!
Amikor két szerverhalál között a Gépház új kernelt forgatott a gépekre, volt pár órám, amit el kellett töltenem értelmes tevékenységgel. Elkezdtem a hengerfej csatornáiról lecsiszolni az öntési sorjákat Megnéztem ezt a filmet. Bár ne tettem volna. Akkor éppen új szakmákról ábrándoztam, amiben mégkisebb a felelősség, mint amilyen a mostani. Ez már egy fokkal jobb, hiszen ha hibázom, nem halnak meg emberek, hacsak nem önkezükkel dobják el maguktól az életet. Szóva kitaláltam, hogy valamiféle művész leszek, és alkotok, hiszen azzal kárt nem okozhatok, legfeljebb nem veszik meg a műveimet.


21011 hengerfej
21011 hengerfej

Aztán jött ez a film, a rengeteg ember hiábavaló munkájáról, küzdelméről. De rájöttem, a küzdelem a lényeg. Abban van az élmény. Sokan felújítanak öreg járgányokat, szenvednek az alkatrészbeszerzéssel, a lakatossal, a fényezővel, a pénztelenséggel, hogy aztán eladják a gépet, ha elkészült. Pusztán az alkotás öröméért

Öntési sorja
Öntési sorja

Elkezdtem a hengerfej csatornáiról lecsiszolni az öntési sorjákat. 150-es csiszolópapírral indítottam, de úgy látszik először valami komolyabb köszörülésre lesz szükség. A szelepvezető perselyek körül elég szép öntési ragyák éktelenkednek. Két okból célszerű ezt megcsinálni. Csökken a felület érdessége, ezáltal a felület nagysága is. Kevésbé csapódik ki rajta az üzemanyag, és a koksz. Illetve lamináris lesz az áramlás, egyenletes a keverékképzés.
Valójában ez csak az elmélet. Egy házi fogyasztásmérés alkalmával gyakorlatilag kimutathatatlan változást okoz az égési folyamatokban. Az ilyesmit laboratóriumi körülmények közepette lehetne kimutatni.

Vízjáratok
Vízjáratok

Párhuzamosan folyik a vízjáratok vízkőmentesítése is. Ipari vízkőoldó segítségével természetesen.