Navigáció átugrása.
Címlap

Beérett a termés

Paradicsomot is termesztek a gangkorláton. Eléggé igénytelen növény, a Dunaparton is lehet látni a kövek között sok helyen. Azok a szennyvízzel jutottak oda.


paradicsom


Tegnap szüreteltünk. Jó étvágyat.


paradicsom

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hát Kama3, a Bodzások nem

Hát Kama3, a Bodzások nem voltak gyorsabbak nálad ?
Mikor megyünk kenuzni megint, már nem fáj eléggé a seggem :D
Ja és a lámpáról kell majd beszélnünk :)

bonnie képe

Nem hiányzik egy kék meg

Nem hiányzik egy kék meg egy lila fogkefétek?
bonnie

KAMA3 képe

A bodzaszedőktől egy

A bodzaszedőktől egy waffen vasrács védi a termést. :)

Hát ez tök jó! Ráadásul

Hát ez tök jó! Ráadásul imádom a paradicsomot!
Mikor ültetted?
Mennyire vízérzékeny? (tehát ha néha elutazok és nem locsolom pár napig akkor gáz van?)

KAMA3 képe

Talán május közepén

Talán május közepén kaptuk ezt a palántát. Aztán június közepén észheztért két sárga koktélparadicsom, amit még márciusban vetettem, de akkor semmi jelét nem mutatta annak, hogy kikelne. Azokon most jelentek meg az első termések, de még nagyon picik.

Nagyon vízérzékeny. Egy kánikulai hétvége után lekonyult, de egy jó adag beöntés után észhez tért. Ha nyaralni mész, akkor találj ki valami csepegtetéses öntözést, mert kiszárad. A durva meleg időjárásban naponta 1,5 - 2 liter vizet öntöttem neki esténként, másnap estére teljesen kiszáradt a földje.

Én most építettem ki egy balkonláda öntöző rendszert. Arról is csinálok majd egy poszt. Jövőre 4-5 db 20 l-es vödörben tervezem a termesztést, 2-3 fajtával. Lehet, hogy paprikát, és uborkát is megpróbálok termelni.

várjuk a poszt. Nekem is

várjuk a poszt. Nekem is olyan lesz, így vagy úgy, előbb vagy utóbb. :)

Szerintem nem a mienk, mert

Szerintem nem a mienk, mert én nem mostam fogat :)
Na ez csak vicc volt, de nem valószínű mert én elektronyosat vittem, asszony meg nemtudom, de mivel ő pakolta el és az enyém megvan, ebből azt a logikai következtetést vonom le, hogy a sajátját sem hagyta ott. Megpróbálom ágens alapú mesterséges intelligenciával modellezni a dolgot, és vagy megy vagy nem de az biztos. Vagy megkérdezem asszonyt :)

bonnie képe

Kérdezd az asszonyt, az a

Kérdezd az asszonyt, az a tuti ;)
Megbékélt már?
bonnie

Jah nem volt semmi baja,

Jah nem volt semmi baja, mert csak nyűgös volt.
Csak fájt a segge, de a kenutól, mielőtt másra gondolnál.... :)
A fogkefét pedig elhozta, szóval azzal kell takarítani a budit, és utána visszarakni a helyére :)
A térdem hámlik mint a pörzsölt malac.

Ugye-ugye! Az évek

Ugye-ugye!

Az évek múlásával nekiáll az ember botanikával foglalkozni.
Innen már csak egy lépés, hogy a ledeket és a paradicsomot összehozd.

Pár 625nm osram, némi királykék cree, megbolondítod egy kevés 590nm-el és warmwhite-al oszt nincs többé teszkózőccség karácsonykor.

Éljen az optoelektronika és a növénytermesztés megbonthatatlan barátsága.

KAMA3 képe

A PIC vezérelt

A PIC vezérelt öntözőberendezést se felejtsük ki a sorból. ::))

Volt régen a varazskert.com

Volt régen a varazskert.com anno még egy fasza kis oldal volt most kb olyan a színvonal mint amit mutattál csivavás oldal (ahonnan a tengerimalacos oldalra ajánlatot kértél).
Szóval ennek az oldalnak nem éppen a paradicsom termesztés a fő profilja, de régen voltak rajta jó ötletek. Még a szekrényben tartáshoz is.... :)

Itt indult be az én eszem is, hogy PIC-el lehetne sok szart vezérelni, mondjuk ott már fűtés, és világítás is volt. Már eljutottam oda a végére, hogy a növénynek megfelelően, egy mátrixot tárolok egy eepromban, és az alapján tolok neki mindent full automatice.
Az árnyékolásra is kigondoltam a dolgokat, télen majd összemókolom a pinyóban és tavasszal megy majd az első teszt a teraszon :) Erről is dumálhatunk majd, mert egy pár éve eléggé beástam magam a témába, és én is paradicsomot akartam telepíteni, de csak teszt jelleggel, hogy működne-e a full automata vezérélés, csak pár dolog közbeszólt az életben :(

Csatlakozz! egykalapalatt.inf

Csatlakozz!

egykalapalatt.info

Sokat tudnánk egymásnak segíteni. Ti a fény, mi a zöld.
Gondolom kevesen vágnának bele a PIC vezérelt szekrényesdibe de egyszerűbb ledlámpákban, áramgenerátorokban, szerelésben vagy beszerzésben tudnátok tanácsot adni.

KAMA3 képe

LED-ek beszerzésében,

LED-ek beszerzésében, építésében mindenféleképpen.. Gyakorlatilag a szivárvány minden színét elő lehet állítani.

A főcsapás jelenleg a

A főcsapás jelenleg a 660nm olcsó beszerzése felé irányul.
625 és 630nm-el tele van a piac, de csak a ledengin és az edison gyárt tudtommal 3W+ 660nm pirosat gyakorlatilag fizethetetlen áron.
Ha látsz vhol vmit szólj. Akár olcsó kínai 1W is szóba jöhet.

Spanyol kollégák csodákat érnek el bóvli kínai lámpákkal. A gond az, hogy azok a Changtian 120W lámpák valahol 300euro áron mozognak. Azok is 1W ledeket használnak, csak nem tudjuk beszerezni őket, még az árukról sem tudunk semmit. Gondolom feléből-harmadából lehetne építeni hasonlót, csak a 660nm sáv hiányzik.

Amúgy 625nm-el is lehet növényt nevelni ha fehérrel és narancsal szélesít az ember de az mégsem ugyan az.

Szerintem felesleges nm-kel

Szerintem felesleges nm-kel szórakozni.
Van ezeknek sokkal egyszerűbb módja is, csak nézzetek utána :) nem egy olcsó az sem, de az már bizonyított. Lehet, hogy ez is, ezt nem tudom, ezzel nem is szállok vitába, de egy 8 rongyos körte és egy 300 eurós lámpa nem ugyanaz az árkategória.
Ha dimmelhető, akkor még egy csodás naplementét is csinálhatsz.

A benne futó programot meg már egyszerű megírni.

KAMA3 képe

Hát ha névleges

Hát ha névleges hullámhosszt tudja is a led, akkor sem lehetsz biztos benne hogy pont azt sugározza le. Műszer nélkül, meg szemre talán megvan, az eléggé lutri kategória. Talán ha egy közeli tartományban sugárzó olcsóbb, de nem a leggagyibb ledet túlhajtasz (megfelelő hűtéssel sokáig bírja) akkor akár olcsón elő is lehet állítani a kívánt hullámhosszt.

szerintem

Na az stájsz hogy a sylva

Na az stájsz hogy a sylva vagy melyik árul direkt growlux vagy miylen nevű lámpákat....
Direkt erre van kitalálva. A dísznövény kertészek is ilyennel tolják ha jól emléxem valami nátrium izzó.
Ledekkel szerintem nem megoldható (túl sok kell) :(

Túlhajtáson a max áramon

Túlhajtáson a max áramon túli áramot érted? Mittomén, 700---850mA?
Ezzel növekszik a maghő és ez által a hullámhossz?

Nátriumizzók már bizonyítottak, csak nem mindegy h 150W-ot vagy 400W-ot használsz egy m2-en. Tudom, a nátrium bevált de a jövő a ledeké.
Nekem 100W-os lámpám van, 28 piros, 10kék, 3 fehér leddel. Egész jól üzemel. Ha nem akar az ember virágoztatni vagy termést hozatni simán elég a fele is.

KAMA3 képe

Igen. 10-20%-os

Igen. 10-20%-os áramnövekedést mindenféle károsodás nélkül elviselnek, még akár a hűtés túlméretezése nélkül is. Legfeljebb a fűtésed is meglesz. ::))

A gyártók egy hullámhossz tartományt adnak meg a ledekre. Tól - ig értéket, általában +-5-10nm. Ez a gyártási szórás. aztán ez mindenképpen eltolódik valamicskét attól függően, hogy mekkora áramon járatod.

Ez csak eszembe jutott, hogy amikor akkora lehettem mint egy 7 kilós gázpalack, akkor apám ledkészletéből csórtunk párat. A zöld led sárgán világított, amikor rákötöttük a PIKO trafóra ::))

Gratula a paradicsomokhoz!

Gratula a paradicsomokhoz! Mi is ültettünk az erkélyre 3 tövet, amiből összesen 1 db paradicsom lett. Hozzá kell tenni, hogy a Hungária körúton lakunk, a 6. emeleten. Lehet hogy kézzel kellett volna beporozni őket (mert volt 1-2 virágja azért), de azt meg a tökömse tudja hogy kell. Mondjuk a telken 70 tő paradicsomot ültettünk, abból azért sikerült eltenni télire is :)

KAMA3 képe

Hát könnyen lehet, hogy a

Hát könnyen lehet, hogy a kézi beporzás hasznos a nagyvárosi környezetben. Én csak annyit csináltam, hogy az egyik növény virágait óvatosan, két ujjal összenyomtam. Azon a növényen látványosan több termés lett, mint a másikon. Ezek sárga koktélparadicsomok, rengeteg virágot hoznak. Eleinte 30 virágból 1 termés lett, aztán elkezdtem ezt a nyomkodós dolgot, attól látványosan több virág fordult termőre.

Érdemes a földjüket marhatrágyával kezelni, mielőtt elülteted a palántákat. Az is jót tesz nekik, ha legalább 20-30 literes edénybe ülteted, hogy minél később száradjon ki a földje két öntözés között.

A hónaljhajtások letördelése is hasznos, mert akkor több tápanyag fordítódik a termésekre. Ezt én nem tettem meg eleinte, szépen össze vissza nőttek.