Navigáció átugrása.
Címlap

Öntözőrendszer az erkélyre

| | |

Valójában körfolyosóról van szó, de mivel a terület vasráccsal van lezárva, és a szomszédok is normálisak, kiépítettem a rendszert. Időt és vizet is megtakarítok ezzel a megoldással.


Balkon öntöző rendszerElső körben a virágládákat kellett egy sorba és egy magasságba rendezni. Ezt laposvasból hajlított kampókkal a legegyszerűbb, de ha nincs, akkor kertészetekben, gazdaboltban, vagy akár valamelyik barkácsáruházban is be lehet szerezni.


Balkon öntöző rendszer

Aztán a rendszer elemeit kell elhelyezni. Fontos, hogy a használt cső fekete, és UV álló legyen. Az átlátszó csőben a pangó víz ugyanis algásodni kezd. Ez a fény kizárásával egyszerűen kiküszöbölhető. Az UV álló anyag azért jó, mert nem kell kétévente új csövet venni.

Balkon öntöző rendszer

A csepegtetőt a növények közelébe kell elhelyezni. Ha nem pont oda sikerül, nem kell kétségbe esni. Csepegtető fejből kétfélét érdemes venni, a különböző vízigényű növényeknek.

Balkon öntöző rendszer

A paradicsomokhoz elvileg dupla annyi víz jut, mint a többihez. Annál inkább érdemes legalább kétfélét venni, mert nehéz több vízkört kialakítani az eltérő vízigényű növénycsoportoknak. Előfordulhat, hogy az egyik növény kirohad, a másik kiszárad, ha nem vigyázunk. Nem baj, ha erről a rendszer beüzemelésekor mérőedény segítségével megbizonyosodunk.

Balkon öntöző rendszer

Mosógépszeleppel lehet megoldani a vízvételt, ha nincs külön vízkiállás erre a célra. Márpedig miért lenne? Ha a konyhapult vagy mosogatótál alatt van a vízkiállás, akkor nyilván szebben is meg lehet ezt oldani. Illetve nem biztos, de legalább nem látszik. Én azért törekedtem, hogy valahogy kinézzen. A nyomáscsökkentő azért kell a rendszerbe, hogy szabályozza a kikerülő vízmennyiséget, és ne durranjon szét a vékony cső a vezetékes víz nyomásától.

Balkon öntöző rendszer

A sarkoknál 90°-os elemeket iktattam be, a diszkrét vonalvezetés végett. A tűzhely mögött a fal és a padló találkozásánál patex hőre lágyuló ragasztóval rögzítettem a csövet. A lehető legmesszebb helyeztem el a tűzhely forró részeitől. (Ekkor vettem észre, hogy a konyhaszekrény oldalát szépen megpörzsölte a sütőből kisugárzó hő. Mielőtt lángrakap, valami kőgyapottal el kéne szigetelnem. Azzal meg az lesz a baj, hogy megszívja magát az elkerülhetetlenül lecsurgó konyhai folyadékokkal. Aztán megsül az egész, és rágyógyul a tűzhely a szekrényre.)

Balkon öntöző rendszer

A küszöbnél ugyanezzel az anyaggal fogok dolgozni, amint fölszámolom a telefonvezetéket. Ide kell még egy könyök idom.

Balkon öntöző rendszer

A körfolyosó padlóelemei a szomszéd ház építésekor bekövetkezett munkagödör beomlás után kezdett eltávolodni egymástól. Mostanra éppen akkora rés keletkezett, ahol kényelmesen elfér a cső. Az ajtó melletti kiállástól sincs messze szerencsére.

Balkon öntöző rendszer

Kiépítettem a lehetőséget a dupla vízkörös megoldásnak. :)(Egy frászt, csak akkor még nem volt könyökidomom, csak T elágazás.)

Egy dolgot kell még megoldanom: Működjön a rendszer automatán, akkor is, ha több napig nem vagyunk itthon.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

talán az időkapcsolós

talán az időkapcsolós vízcsap megoldás erre nem?

Létezik időkapcsolós

Létezik időkapcsolós vízcsap? Ez engem is érdekelne.
Ha nem találsz akkor viszont elektronikus zárószelep tuti van, időzíteni meg találsz IC-t. Épületgépészek többet tudnak, a kazánok tele vannak ilyesmivel.

A nyomáscsökkentődnek mekkora a kimeneti nyomása?
A csepegtetők mekkora minimális nyomáson üzemelnek?
Mennyi vizet adsz nekik alkalmanként?
Ha zárt tartályból nyomatnál tápoldatot érdemes lenne visszaforgatósra átalakítani jövőre, akkor nem lenne problémád a különböző vízigénnyel és nem rothadna ki semmi. Nyilván akkor nem földbe hanem esztergaforgácsba ültethetnéd a muskátlit. Vagy üveggolyókba.

Ha az a dilatációs rés tovább nyílik hirdesd meg a lakást.

A konyhaszekrényhez gipszkarton mylar-al bevonva vagy golyónyomott fólia.

Szép munka volt.

létezik, bár nem vagyok

létezik, bár nem vagyok biztos, hogy ez a neve. több helyen láttam ilyen tekerőkés baszt rátéve a kerticsapra. asszem két AA-s elemmel működik és be lehet rajta állítani, hogy pl. minden nap délután hatkor engedje meg a vizet. a slag és a megnyitott vízcsap között van ez...

KAMA3 képe

Létezik időkapcsolós

Létezik időkapcsolós vízcsapra köthető cucc. Csak aranyárba mérik, úgyhogy magam fogom elkészíteni.

Minimális nyomást még nem próbáltam. Elvileg akár ejtőtartályról is lehet üzemeltetni, max nem fog annyi vizet kijuttatni egységnyi idő alatt. Ez is tervbe van véve.

Alkalmanként 12-15 perc vizet adok, az a 2 l/h-ás fejen 0,5 litert jelent, a 4 l/h-ás fejen 1 litert.

A különböző vízigényeket még optimalizálnom kell. Most van olyan erkélyláda, ami túltelítődik, és van olyan, ami kevés vizet kap egységnyi idő alatt. Illetve amíg az egyik földje teljesen kiszárad két öntözés között, addig a másiké vizes marad. Egy-két csepegtetőt ki kell vennem a rendszerből.

Nem tervezek hidrokultúrás növénytermesztést a körfolyosóra ::))

A gipszkarton jó ötlet, csak nem igazán fér be.

Faszagányos lett. Az

Faszagányos lett.
Az időzítésre sok megoldás van, de amit az obiba látsz Gardena néven futni, azt felejtsd el mert kúrva drága. Mondjuk a mágnes szelepes dolog is az. Nálam ugyebár ez van a kertbe közel 10 éve és semmi baja nincs. Ebben többet tudok segíteni mint világításban. Anno árultunk mi is vagy 8 féle csepegtetőt,mini szórófejet. Én a spirálos megoldásra esküszöm, mert ócsó, és ha megbassza a seggét a vízkő akkor simán kibaszom. Bát 10 év alatt nem volt vele bajom.

Csepegtető mint dripper? Az

Csepegtető mint dripper?
Az a kis lófasz ami "x" nyomás hatására 3-5-10 liter vizet enged át?
Mekkora nyomáson üzemelnek ezek?
Szórófejben létezik vmi mini ami 1-1,5 bar alatt is aeroszolizál?

KAMA3 képe

Asszem a normál víznyomás

Asszem a normál víznyomás 2-4 bar között indagozik. Szórófejben nem tudom mi a minimum nyomás, de a Kertem nevű műintézményben láthatsz ilyen permetező fúvókákat a bárpult tetején fityegnek. A Nagy Kánikulában permetezik a vendég hátát.

3-5-10 liter/óra. Az enyémek 2-és 4 literesek. Méregettem, nagyjából hozzák a névleges kapacitásukat.

KAMA3 képe

Azt nem vagyok hajlandó

Azt nem vagyok hajlandó megvenni ilyen áron. Inkább megépítem magam. Vagy mágnesszelep, vagy szervo és golyóscsap.

A vízkő ellen a legjobb a háztartási ecet. Ha elhatalmasodik, akkor a csepegtető fejeket leszedem, és belekúrom egy éjszakára a pohár ecetbe. Attól megint jók lesznek pár évig.

Doborgazon az egyik ház elé ki volt baxva egy 60 lityós bojler. Ott hánykolódott már két hete. (ebből is látszik, hogy arra nem járnak a bodzaszedők) Most elhoztam, és abból lesz puffertartály a rendszerhez, ha nem lyukas. Kétnaponta kinyomatok belőle 10 litert, akkor kb két hétig elegendő naftát ad a növényeknek.

Tényleg mennyi most egy

Tényleg mennyi most egy olyan fos ?
Puffer tartály ? Gondolom ha elmész otthonról, akkor ezt fogod csak nyomatni, és nem lesz sírás ha eldurran egy cső :) Milyen mókás dolog mikor 3m3 vizet kitolsz a folyosóra :)

A csepegtető fejekről meg annyit, hogy az enyémet is bele tudod hágni az ecetbe.
Tényleg a tiedet fel kell fűzni, vagy valami vámpír elven csatlakozik a fő faszkorbácsra ?
Az enyémet azt oda hágod ahova akarod, nem kell sorosan felfűzni.

KAMA3 képe

A legratyibb mechanikus 7

A legratyibb mechanikus 7 essze. Ami csak annyit tud, hogy eltekered mondjuk 15-ig, akkor 15 percig hagyja nyitva a csapot, de előre programozni nem tudod. És innen fölfele, amennyit nem szégyellnek elkérni egy darab műanyagért.

Hát ez sorosan van felfűzve. De a fejek egy része olyan, hogy vámpírként is lehet a csőbe építeni, csak ahhoz a nagyobb átmérőjű csövet kell használni. Itt azért nem fért volna ki az ajtó mellett a félcolos cső.

Meg is van már tervezve a puffer rendszer, és hát tisztább, biztonságosabb, szárazabb érzés, ha csak 60 liter folyik szét a házban, nem mondjuk 10 m3.