Navigáció átugrása.
Címlap

Szellem erőmű a föld alatt

| | |

Voltunk Balatonfűzfőn. Eredetileg csak az alagutat akartuk megnézni, de épphogy a kezdésre értünk oda, emiatt végigjártuk az egész biofinomítós lakossági fejtágítást.
Érdemes volt.Biofinomító
Az van, hogy a jó magyar szokásokhoz híven leszedálták a Nitrokémiát, privatizálták a terület nagy részét. Ami maradt, azt megpróbálják értelmesen hasznosítani. A terület nagy részét rekultiválják, és egy biofinomító építését kezdik meg a területen. Ha a lakosság is úgy akarja.

A biofinomító takarmánygabonából, kukoricából, cukorcirokból állít elő tejsavat. Ezt a tejsavat polimerizálják. Ez a politejsav. Ez alkalmas mindenféle müanyag alapanyag előállítására.

Felmerül a kérdés, hogy miért jó ez? Ez a műanyag azért jobb, mint a kőolaj alapú, mert biológiai úton lebontható, rövid idő alatt. Anyagvastagságtól függően pár hónaptól pár évig terjedő időszakon belül. A lebontást a természetben előforduló baktériumok végzik, a bomlás végterméke széndioxid és víz.

Kaptunk egy ilyen politejsavból készült tollat, amit rögtön el is ültettem az egyik cserépbe, pár hét múlva referálok róla.

Az erőmű

1927-től 1972-ig üzemelt. A rendszerváltáskor kimutyizták belőle a gépészetet, eladták ócskavasnak az egészet. Ha megmaradt volna, akkor talán üzemelhetett volna tovább, egy erőteljes átalakítás után. Mondjuk biomassza, vagy geotermikus fűtőanyaggal. Most viszont csak a pénzt nyeli az állagmegóvás és az őrzés.

Geotermikus erőmű építésére még mindig alkalmas lehet. Talán ez lenne a legjobb hasznosítási mód. Az állandó alacsony hőmérséklet miatt szerintem még szerverparknak is helyet adhat.

Az biztos, hogy az akkori mesterek tudtak építeni, minőségi munkát kiadni a kezük közül. Rövid időn belül kétszer is sikerült erről bebizonyosodnom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Great article and

Great article and interesting website.

Szia! Nagyon tetszett ez a

Szia!
Nagyon tetszett ez a cikk az erőműről.
Nem tudod, hogy civilek látogathatják? Vagy valahogyan meg lehetne nézni?
Kíváncsi lennék rá!

KAMA3 képe

Az van, hogy kisebb

Az van, hogy kisebb csoportok előzetes egyeztetés után, kísérővel lemehetnek. Max 10-12 fő. Ennyit tudnak kényelmesen vezetni, és akkor picit több idő marad beszélgetni, fényképezgetni.

Tervbe van véve, hogy lemegyünk még egyszer, valószínűleg ősszel. Lehetséges, hogy hétköznap fogadnak csak, erre fel kell készülni. Többeket érdekel még a túra, úgyhogy ha elkezdem szervezni, ide biztosan kiteszem a felhívást.

Fúúú ez király!

Fúúú ez király! Köszi
Még egy kérdés. Hol lehet jelentkezni, vagy kivel kell egyeztetni ha véletlen mennénk? És mennyiért visznek le?

KAMA3 képe

Ez valószínűleg úgy fog

Ez valószínűleg úgy fog működni, hogy felhívom a nitrokémiát, egyeztetek egy időpont, megmondom hogy kb hány emberre számítsanak, és akkor ott találkozunk. A lejutás fűzfőre fakultatív lesz.

Nagy hírverést nem akarok csapni, mert ha megint 50-60an gyűlünk össze akkor elsikkad a családias jellege. Ezúttal nyugodtan akarjuk végigjárni/fényképezni az egészet. 15-20 embernél többet nem lehet már kezelni.

Akkor nem szedtek belépőt, nem tudom, hogy most mi a helyzet ezzel kapcsolatban

És tudnál szólni amikor

És tudnál szólni amikor mentek? Nagyon megköszönném, mert a barátomat nagyon érdekli. Mi csak ketten mennénk.
Előre is nagyon köszönöm!:)

Szép nyarat!

KAMA3 képe

persze Küldj egy mailt a

persze

Küldj egy mailt a kama3-kukac-villamvadasz-pont-hu címre.

Sziasztok! Ha kíváncsiak

Sziasztok!

Ha kíváncsiak vagytok az erőműre és nem mellesleg megnéznétek egy kortárs kiállítást is (hol máshol, mint az erőműben!?), akkor 2011. október 8-ig minden kedden, csütörtökön és szombaton 14 órától megtehetitek.
A kiállítást Veszeli Lajos álmodta meg... :)
Gyülekező a tűzoltóságtól néhány méterre lévő parkolóban.