Navigáció átugrása.
Címlap

Alkatrész tervezése EAGLE-ben

| | | | | |

Egyszer gondoltam egy merészet, és ennek a nem túl egyszerű művelet leírásának is nekiveselkedtem. Ez egy átdolgozott kiadás lesz, melyben képek is segítik a megértést. De ha ez sem lenne elég, nyugodtan kommentelj.

Kezdjük az elején. EAGLE Control Panel ablakában megkeresed a "Libraries" könyvtárat. Ez tartalmazza az alkatrész adatbázisokat, rengeteg .LBR re vegződő fájlt. Mellettük zöld pötty látható, ami azt jelenti, hogy aktív állapotban van, tehát tudod őket használni(A SCHEMATIC add parancsára, megtalálod a listában). Javaslom, hogy a következő úton indulj el. File menü, New menüpont, utánna Library.

Ekkor előjön egy új szerkesztő ablak. A felső gombsorból a 4. 5. 6. gomb az ami fontos most számodra. A 4. Device nevet viseli, az 5. a Package, a 6. meg a Symbol.
A bal oldalsó megszokott eszközsáv még üres, de hamarosan megtelik funkcióval

Kezdjük a Symbol-al. Ha rákattintasz, előjön egy picike ablak, 5 gombbal, egy listamezővel, meg egy New nevezetű szövegbeadó sorral. Na ide be kell irni a szimbólum nevét, esetedben legyen mondjuk PIC12C508, majd OK, utánna megkérdezi, hogy tényleg létrehozza-e. Tényleg.

Ha jól csináltad, kaptál egy fehér alapon szürke raszterhálót. Legtöbbször a Wire és a Pin nevű gombokat fogod nyomogatni, ez utóbbi van jobb oldalon, legalul, egyedül, sötétpirosan... Rákattintva megjelenik felül a hozzá tartozó paraméterező gombsor, ahol ki lehet választani az irányát, a hosszát, legyen rajta névcimke, vagy ne, illetve a típusát(Direction).
Ez utóbbit célszerű pontosan megadni, sőt ha jót akarsz, akkor a névcímkés verziót választod. Lepakolod a kivezetéseket, ahogyan gondolod, hogy jó lesz, és utánna elnevezed őket (Name gomb), hogy ne ilyen ronda P$1 típusú legyen. Ezután a Wire paranccsal rajzolsz neki valami kultúrált szimbólumot, vagy dobozt. Lényeg az, hogy hasonlítson az általánosan használt alkatrész áramköri rajzjeléhez.
Na ez kész is van. Elmented, biztos ami Fokker, és mész tovább a Package gombra. Itt előjön az ismerős ablak, az 5 gombbal. Beirod a New sorba, PIC12C508_SO8, ez lesz a tok rajzolata, amit a BOARD-on fogsz látni. OK, és megint OK.

Nem sokban különbözik az előzőtől, szürke a háló itt is, csak a háttér fekete, meg két gombbal több van mint az előbb. Igen, pont azokat fogod használni, Pad, Smd, Hole. Attól függően, hogy az alkatrész huzalkivezetéses, vagy SMD, kiválasztod a szükséges forrszem típusát. Ha van egy kis szerencséd, akkor az alkatrész lábtávolsága raszter méretű (2,54 mm), ha nem akkor az szívás.

Én mégis ez utóbbit magyarázom el, feltételezve, hogy ha a könnyebbik eset áll fent, végre tudod hajtani azt is.
Szóval fogj egy tolómérőt, és mérd meg az alkatrész lábtávolságait, szélességét, hosszát, mindent (magassága nem kell::)). Ezt vázold fel egy ív papírra, onnan könnyebb bemásolni az egészet.(Vagy letöltöd az adatlapját, amiben ha benne van a fizikai mérete, még méricskélned sem kell) Ha lemérted a lábtávolságot, célszerű a raszterhálót ezen érték felére állítani, különben nem tudod pontosan elhelyezni a forrszemeket. Elég sunyin beleolvad a felső gombsor szürke hátterébe egy pontokból álló kis gomb, amit Grid-nek neveznek.(az alapokban volt róla szó) Itten a mértékegységet mm-re állíthatod, a Size-t meg mondjuk 0.1 re, ekkor tizedmilliméterenként tudsz lépkedni a hálón. Szerintem ez bőven elég. Berajzolod a forrszemeket, elnevezed őket, ÜGYELVE, hogy a fehér színű szálkereszt lehetőleg pont középre essen, ugyanis a BOARD-on ez lesz az alkatrész tOrigin-je, ennél fogva tudod mozgatni, elforgatni, tükrözni, satöbbi. (és az meg nem szép, ha ez az alkatrésztől balra, 20 centire foglal helyet) Ha huzalkivezetéses az alkatrész, figyelj oda, hogy megfelelő átmérőjű furatot csinálj neki, mérd le azt is, és legalább egy tizeddel nagyobbat adj neki, de mehet kettő is. Rajzold meg az alkatrész felülnézeti vetületi képét is, legalább egy négyzetet vagy kört, hogy tudd, milyen közel rakhatsz mellé más alkatrészeket.

Ha úgy gondolod, hogy kész, nyomtasd ki, a papírt rakd rá egy darab hungarocellre, és szúrd bele az alkatrészt a papírba, úgy, hogy legalább egy forrszemen a huzalkivezetés biztosan középen menjen át... majd húzd ki, és nézd meg a többit, hogy jó helyen döfte-e át a papírt. Ha nem, változtass rajta, amíg jónak nem ítéled.

Ha jónak ítélted az eredményt, mentsd el, és nyomj a Device gombra. Ott ugyanúgy mintha SCHEMATIC-ban lennél, add hozzá az Add gombbal a szimbólumot a bal felső fehér területhez. Ha sikerült, ennek is adj nevet. Most jön a Package beillesztése, a New gomb segítségével. Most már csak össze kell kötni a szimbólum kivezetéseit a Package kivezetéseivel a Connect gomb segítségével. Ha precizen elneveztél mindent, akkor ez a művelet nem okozhat gondot, egyértelműen az 1-es Pin-hez az 1-es Pad kötődik. OK, majd még a Prefix gombra kattintva lehet még egy nevet adni, ez fog megjelenni a "Part:"kezdetű sorban, ha a Schematicban az info paranccsal megnézed az alkatrészt.
Ha idáig, a szerkesztési folyamat alatt nem használtad a mentés gombot, akkor most tedd meg. Ezáltal létrejön a tényleges saját alkatrész adatbázis fájlod. Ehhez később hozzáadhatsz más alkatrészeket, vagy ugyanahhoz az alkatrészhez más típusú tokozást is rajzolhatsz. Gyakorlatilag kész is vagy. DE mielőtt még használni tudnád, Updatelni kell az adott Library-t (jobb klikk a fájl nevén!), és aktiválni, (szintén jobb klikk, és Use menüpont.)

Jó alkotást!

KAMA3 ™

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon tetszik az írásod,

Nagyon tetszik az írásod, máshonnan szerintem nem is lehetne megtudni ezeket a műveleteket. Egy kérdésem lenne hogy importálod a saját logót a nyáktervbe, mert sehol sem találtam erre megoldást.

Előre is köszönöm

KAMA3 képe

az ULP-k között keresgess,

az ULP-k között keresgess, úgy hívják, hogy: import-bmp.ulp

nem bonyolult, de asszem írok erre egy külön post, mert megérdemli

Jó írás. Saját

Jó írás. Saját tapasztalatok és fórumokban olvasott kérdések alapján amit még érdemes belerakni, hogy teljes legyen:

- symbol-ban ne változtass a griden, mert utána a sémában ha default gridet használsz nem tudsz majd vezetéket kötni a lábakhoz

- package-ban a 0,1mm helyett jobb lenne a 0,05 inch, ha az alkatrész nem mm alapú (néhány csatlakozó mm-es, na meg az orosz IC-k 2,5 mm-es osztásúak). Különben a tényleges lábhoz képest elcsúszik a furat vagy az smd forrszem. A tok megrajzolásához használhatod az alterantív grid-et (ALT gomb), vagy a vezeték tulajdonságaiban utólag megadhatod pontosan a két végpontját.

- hiányzik, hogyan lehet másik lib-ből átmásolni már meglevő dolgokat (cut/paste)

- hiányzik, hogy rejtett táplábakat hogyan lehet készíteni/használni

- az alkatrészeket felülnézetből (top view) rajzoljuk. Néhány doksi viszont alulnézetben (bottom view) adja meg a méreteket. Ha így rajzoljuk le, akkor utána hajtogathatjuk át az IC lábait, hogy fejjel lefele szereljük be, más alkatrészeknél pedig lehet, hogy a tokozás nem fog elférni a panelon (én egy SSR-el jártam így, a lábak nem a tokozás közepén voltak, és a kész panelban rálógott a többi alkatrészre).

még egy dolog kimaradt: - a

még egy dolog kimaradt:

- a tokot a 21-es rétegen (tPlace) kell megrajzolni (ez az alapértelmezés). Ha vezetéket rajzolsz a Dimension rétegre, akkor ott nem fog tudni huzalozni. Ha a lábak a kereten belül vannak (SSR, relé) akkor az autorute nem fog semmit összekötni. Ha meg kívül vannak, akkor az IC alatt nem fog vezetékelni (erre van más megoldás, pl utólag poligont rajzolni a dimension rétegre).

KAMA3 képe

Szia! Először is

Szia!

Először is köszönöm a kiegészítéseket, tényleg nincs benne a Cut/Paste ami azért elég sűrűn előfordul. Viszont azt nem értem, hogy a Dimension réteg hogy kerül az alkatrészrajz közelébe? Azt kizárólag a boardon használjuk a NYÁK méretének és külalakjának meghatározására. Alkatrésztokot valóban a t/bPlace réteggel kell rajzolni. Azt hiszem ez is egyértelműsítésre szorul a cikkben. Ha olyan speciális a tok, hogy bizonyos része átnyúlik a nyák síkján, ahhoz kontúrmarásra lehet szükségünk. Azt a Mill réteggel hozzuk létre a boardon. Szerintem erről is írok majd egy külön bejegyzést.

Hali! Az egyik barátomtól

Hali!

Az egyik barátomtól kaptam ezt a nyák tervezőt kb 1.5 hónapja.(igaz az enyém újabb verzió és magyar)Mivel vizuális típus vagyok úgy egy hét múlva el kellett hozzá mennem,hogy ugyan már mutassa meg hogyan is működik.:-)Így már elég jól megy a tervezgetés.Viszont eljutottam odáig,hogy sajna olyan alkatrész kellett ami nem szerepelt a listában.Ezért nagyon megörültem mikor a barátom segítségével rábukkantunk az oldaladra.Azt kell mondjam PROFI A LEÍRÁS!!! Mint írtam,nekem kell hogy lássam a folyamat menetét,DE...ANNYIRA ÉRTELMESEN ÍRTAD LE AZ ÚJ ALKATRÉSZ TERVEZÉSÉT,HOGY CSAK DICSÉRETET ÉRDEMELSZ ÉRTE!!!GRATULÁLOK ÉS KÖSZÖNÖM A TOVÁBBI RÁSZORULÓK NEVÉBEN IS! Már első olvasás után is ment a dolog!:-) További segítséget is szeretnék kérni,ha megoldható.Hogyan lehet olyan forr szemet létrehozni,aminek kör alakú a furata,de maga a szem hosszúkás alakú.Illetve ez történetesen egy tda7560-as végfok ic.Ennek van egy rögzítő lemeze aminek hosszúkás lyukú furatgalvános forr szemet kellene terveznem.Apropó furatgalván.Honnan tudom meg,hogy egy furat galvános vagy sem?A már meglévő illetve az általam tervezett rajzolaton.Van rá mód,hogy már egy meglévő alkatrész rajzoltban módosítsunk (forr szem méret,alak,furat)?Vagy egyszerűbb az egészet újra tervezni? Most biztosan fogod a fejed!Ez neked tuti gyerekjáték!Nekem sajnos segítségre van szükségem. :-( Remélem gyorsan beletanulok.
Előre is nagyon köszönöm a segítségedet!

További szép napot és jó hétvégét kívánok!

Üdv.:Pisti

KAMA3 képe

Szia! 1 Hogyan lehet olyan

Szia!

1 Hogyan lehet olyan forr szemet létrehozni, aminek kör alakú a furata, de maga a szem hosszúkás alakú?

- VIA parancsra van szükséged. meg lehet adni, hogy a kialakítása ovális, kör, nyolcszög, vagy négyzet legyen, külön lehet állítani az átmérőjét és a furatát is.

2 Illetve ez történetesen egy tda7560-as végfok ic. Ennek van egy rögzítő lemeze aminek hosszúkás lyukú furatgalvános forr szemet kellene terveznem.

- Miért kell ennek ovális lyuk? Az adatlapjában két oldalt van egy-egy félköríves bemarás, tehát neked kettő darab megfelelő átmérőjű(3,5mm), és távolságú(25,6mm) furatot kell készítened. Ezt célszerű a műszerdoboz oldalára, vagy a hűtőbordára csinálni, ugyanis ez az IC nem a panelen fekszik, hanem áll. Ha a horizontal tokozásod van, ugyanezek az értékek kellenek, de ott már valóban a nyákba kell fúrni. Viszont hűtőborda ide is kelleni fog.

3 Apropó furatgalván. Honnan tudom meg, hogy egy furat galvános vagy sem? A már meglévő illetve az általam tervezett rajzolaton?

- Ha egyoldalas nyákot gyártatsz, az furatgalván nélkül készül. A kétoldalas nyákok furatai alapesetben mindig galvánnal készülnek. Ha ovális lyukat akarsz, azt legegyszerűbben úgy tudod elérni, hogy poligonnal rajzolsz egy egybefüggő réz felületet, top-bottom layerre egyaránt, majd a Milling réteggel megrajzolod a kívánt alakú lyukat. Célszerű egyeztetni a nyák gyártó céggel, hogy ezt a galvanizálás előtt marják ki, mivel szeretnéd hogy a nyílás is galvános legyen, mert egyébként a kontúrmarás a nyák-gyártás utolsó fázisa szokott lenni.

4 Van rá mód,hogy már egy meglévő alkatrész rajzoltban módosítsunk (forr szem méret,alak,furat)?Vagy egyszerűbb az egészet újra tervezni?

-Megoldható mindkettő, azt neked kell eldönteni, hogy mi az egyszerűbb. A DRC-ben meg lehet növelni a forrszemek nagyságát %-ban, de ez kollektíve az összes forrszemre igaz lesz a terven belül. A forrszem alakját a package-en belül lehet módosítani, de a legtöbb alkatrésznél ez nem szokott gondot okozni, ahogyan a furat átmérő sem.

Szerk:

Még két gondolat eszembe jutott az utolsó kérdésedhez.

1. Ha belefutsz egy alkatrészbe, ami nincs benne az alap libraryben érdemes átböngészni az EAGLE közösségi alkatrész katalógusát mert valószínűleg valaki más is belefutott ebbe a problémába, és megalkotta a packaget, továbbá volt olyan nagylelkű és megosztotta a többiekkel. Vagy előfordul, hogy maguk az alkatrészgyártók rakják fel az általuk készített library-t.

2. Ha olyan package-t alakítasz át, amit több alkatrész variáns is használ (ez jellemzően a 40xx és a 74xx sorozatú logikai IC-knél jellemző) akkor könnyen előfordulhat, hogy az összes többi alkatrész forrszemeit is megváltoztatod abban a library-ben.

Ha elrontasz valamit, akkor a fentebb linkelt oldalról az alap library-ket is le lehet tölteni.