Navigáció átugrása.
Címlap

Trükkök I.

| | | | |

Ebben a részben két témát járok körül, a földfólia kialakítást, és a kereteket

Mit tegyek, ha nem tetszik a keret, vagy másikat akarok?

Amikor először átváltasz SCHEMATIC-ról BOARD-ra, akkor szépen sorban egymás alá, mellé lepakolgatja az alkatrészeket egy fehér keret mellé. Ezt ki tudod törölni és újat rajzolni, ha zavar. Vagy move paranccsal szétnyújtani, összezsugorítani akkorára amekkorára akarod. Újrarajzolni úgy tudod, hogy a wire gombra kattintasz (T betü mellett balra),

  • beállítod a réteget a fenti paraméterezősávon, DIMENSION-ra (lehet BOTTOM vagy TOP is, akár, de az csak azon a rétegen fog látszódni.)
  • és a vonalvastagságot, (én 0 és 10 mil-t használok általában)

És mehet is a körberajzolás.

Földfóliát! De hogyan?

Neked a polygon parancsra van szükséged. Az ilyen nevű gombra kattintva tudsz húzni egy kiegészítő keret, de mielőtt elkezdesz rajzolni vele, célszerű beállítani néhány paraméterét.

  • (ISOLATE: 16 mil) -hogy mennyire távolodjon el a többi vezetéktől,
  • (THERMALS: ON) -hogy a földpontoknál a forrasztást segítendő könnyítéseket rakjon a forrszemek köré,
  • (TOP - BOTTOM) -hogy melyik rétegen legyen a fólia

Ha megvan, rajzold körbe a panelt, vagy a szükséges alkatrészeket tartalmazó területet. Kapsz egy piros, vagy kék keretet, amit ratsnest paranccsal tudsz aktiválni (újrarajzolja a teljes képet). Most pedig, a name parancs segítségével nevezd el a keretet GND-nek, vagy VSS-nek, vagy aminek a SCHEMATIC-on hívod. ratsnest gomb után szépen hozzáragad a földfólia az összes olyan alkatrészlábhoz, ami a földre van kötve.

KAMA3 ™

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez így egyszerű, de nem

Ez így egyszerű, de nem véletlen, hogy huzalozáskor az egybefüggő GND vagy PWR területet külön rétegre kell tenni.

KAMA3 képe

Igen, igazad van. De a

Igen, igazad van. De a legtöbb házi barkácsolónak, mint amilyen én is vagyok, nem adatik meg a 4 vagy több rétegű NYÁK-ok használata. Viszont a poligonok használatával egyszerűbbé válik az 1-2 rétegű NYÁK-ok tervezése, ha a GND huzalozásával nem kell külön bajlódni.

És nem utolsó sorban kevesebb rezet kell a folyadéknak lemarnia, ha az üresen maradt helyeket rézfóliával töltöd ki. Több panelt tudsz kimarni ugyanazzal a folyadékkal, ergó spórolsz is kicsit.

Szia Pont ezt akartam én is

Szia

Pont ezt akartam én is megcsinálni, amit írtál, viszont hiába csinálom, kitölti az üres részeket, de a gnd-t nem köti rá, ugyanúgy huzalozva marad :(
Egy dolgot nem tudtam, hogy hol kell elnevezni, ez lehet a hiba?
üdv
Robo

Közben sikerült

Közben sikerült megtalálnom és működik is.
Bocsi a felesleges kérdést ;)