Navigáció átugrása.
Címlap

Nyélen rakjad, Ne a járdán!

Némileg magyarázatra szorul a címben szereplő felkiáltás. Ezt az elmúlt napok google buzerálása miatt gondolom így.


Nyélen rakjad, Ne a járdán!

Való igaz, sokan nem értik, és nem tudnak azonosulni vele. Főleg a "nyélen rakás" mint kifejezés érthetetlen számukra. Nem baj. Nem baj. Nem kell megérteni. De a mondat másik fele, a "Ne a járdán!" már nem futárduma, az tisztán magyarishe. Aki legalább olvasni megtanult az iskolában annak ezt értenie kell.

Honnan indult?

Természetesen ez is a Criticalmassról. Akkoriban kezdődött el a kerékprosok szaporodása a budapesti forgalomban járdákon. Aztán néhányan a keróútinformról úgy gondoltuk kampányt indítunk a kerékpárosok tudatformálására.

Mi volt a cél?

A bringások elméjében kellett először tudatosítani, hogy a kerékpár jármű. Szerencsére elég sokan hamar eljutnak arra a szintre, amikor felismerik, a járda nem alkalmas kerékpáros közlekedésre.

Hogyan tovább?

Egyre többen jöttek le az úttestre, ennek következtében nap mint nap láttam hajmeresztő veszélyhelyzeteket. Sokan írtak mindenféle KRESZ kivonatokat, meg útmutatót, hogyan ne üttessük el magunkat. Ezen anyagok alapján dolgoztuk ki az első Oktató CM-et.

Azt hiszem, átfogalmazom egy kicsi

Ha most kellene egy ilyen szlogent kitalálnom, az így hangzana: A járművek az úttesten haladnak. A kerékpár egy jármű. Ez nagyon súlyosan hangzik, de igaz. És bizony itt a célközönség már nem a kerékpáros, hanem a gépkocsivezető.