Navigáció átugrása.
Címlap

Akvárium, terrárium, florárium világítás HPL-el

| | | | |

Építettem egy többcélú lámpát. Napfény szimulátor lesz a szobanövényekhez, és paradicsompalántákhoz. Télen amúgyis kevés fény jön a bolygórendszerünk központi égitestéből, a Földünk elliptikus pályájából fakadóan. És ezen a paraméteren a belvárosi bérlakásunk északra néző ablakai sem javítanak számottevően.

Azzal kezdtem, hogy elvittem galvanizáló üzembe a bordákat. Fekete színűre eloxáltattam, így létrejött egy viszonylag vastag oxidréteg, ami elektromosan szigetel. Így nem kell bajlódni csillámlemezzel, meg hasonló dolgokkal, mint az alsó forrpad lecsiszolása. További előny, a fekete szín miatt, hogy észlelhető az oxid réteg sérülése, azon kívül jobb a hőleadása a natúrhoz képest. Mondjuk anyjuk picsáját, hogy nem zsírtalanították a munkafolyamat előtt, emiatt látszik az összes ujjlenyomatom a bordán.
Egyszerűen ráforrasztom a kivezetéseket a ledre. Jah. Ahogy azt móricka elképzlete. Merthogy az XP sorozatnak van egy vékony szilikon réteg a lencse körül, ami beborítja az egész kerámia lapocskát.
Percekig melegítettem pákával, meg mindenféle pasztával kenegettem, mire rájöttem a turpisságra. Innentől már sokkal egyszerűbb volt a dolgom. Sarok lekapar, beónoz, jöhet a drót.
Nemám csak úgy vaktában felhánnyuk a ledeket, sépen megterveztem, mi hova kerüljön. Kimértem a helyüket is, hogy nagyjából egyforma hűtőfelület jusson mindegyik pilács számára.
Mivel általában egyszerre annyi ragasztót keverek be, hogy akár 30 led felragasztásához is elég lenne, erre nem jut idő, mert 5 perc alatt elkezd meghúzni. Ez a 30 ledes mennyiség egyébként a legkissebb kezelhető mennyiség, amit még el lehet keverni, és nem csak szétkenni a keverőlapon. A második körben kitaláltam a tutit. A módszer a következő elven alapul: Mivel a ragasztó alapja az epoxy gyanta és a hozzá tartozó edző megfelelő arányú gyári keveréke, a kötési időt ezzel nem tudjuk szabályozni. Legalábbis nem tudom, hogy az A és B anyag közül melyik a gyanta és melyik az edző. De! A Hőmérséklet változása gyorsítja vagy lassítja a kötési időt, így ha lehűtöm a keveréket, akkor kitolható a bekevert anyag felhasználási ideje. Hát fogtam egy relatíve nagy tömegű, kis felületű aluminium tömböt, és beraktam a fagyasztóba fél órára. A fagyasztóból kivéve a jégréteget le kell törölni róla és máris kezdhetjük a ragasztó bekeverését.
Aztán itt borult a terv. Mint az kitűnően látszik, az alsó sorban a hidegfehér led helyére piros került. Siettettek, ez van. Még szerencse, hogy a ragasztó elkezdett húzni, nem tudtam több ledet felrakni, különben véshettem volna le őket.
Jöhet az összekötözgetés. A drótokat felhajtogattam, kettő rögtön levált a ledről. Mondom, jobb előbb, mint később. A vezetőpályákat vékony öntapadó réz szalaggal alakítottam ki, ilyen kézműves-hobby boltban lehet kapni. Egy tekercs a világ végéig elég lesz. És gyönyörűen látszanak a hullafoltok a bordán.
Azért itt sem sikerült minden a terv szerint. Az XR-E ledre sikerült fordítva ráforrasztanom a kivezetéseket, és természetesen már ezt is csak a ragasztás után vettem észre. Kissé átkábeleztem, és úgysem fog látszódni.
Van fényerő rendesen. Miután lekapcsoltam, mindent zöldes árnyalatban láttam percekig.
14-es hegesztőüvegen keresztül.Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Na látom megint

Na látom megint alkottál.
volna egy olyan kérdésem/javaslatom, hogy ha megfogod a ledeket, és első körben egy kis darab eloxált
alul lemezre ragasztod fel őket és azt csavarozod fel a hűtőre, az nem lenne jobb ?
Tudod mint a régi ledek amit a tibikétől húztunk be. Vagy ez így túl macerás.
Nemtudom mennyiért eloxálnak egy ilyen bordát, lehet, hogy a te megoldásod jobban megéri a pöcsölés/eloxálás arány miatt.

KAMA3 képe

Irtó pöcsölős lett

Irtó pöcsölős lett volna. 1500+áfáért eloxálták feketére. Ha a színtelen eloxot választom, az 600+áfa. Ennyiért nem állok neki furkálni, meg külön ragasztgatni. Végülis azért lett fekete, mert ha valahol megsérül az oxid réteg, azt könnyebben észre lehet venni, és akkor oda nem ragasztok ledet. Meg a fekete testeknek valamivel jobb a hőleadása is.

Hadd vakuljon a

Hadd vakuljon a szobanövény!
Mi a táp meg az áramgenya, már ha nem u.a.?
Hossza gondolom 20-25cm. Ez a maximum LEDmennyiség amit rá lehet installálni passzívan vagy többet is bírna a 8261?
Szerinted egy 8cm ventivel és fedett csatornás hűtővel mennyivel lehet növelni a darabszámot Cree ledekből?
Méretezni nem kell, a véleményed is elég.

KAMA3 képe

Hát én a sajátomra

Hát én a sajátomra kettővel többet fogok rakni, de lehet, hogy néggyel, attól függ, mit mutat az elfekvő készlet(valahol még vannak fel nem használt kék ledjeim). A mostani darabszámnál stabilan 41C° a borda hőmérséklete, tehát szerintem kettőt még elvisel ez a 20 centis darab. Szerintem aktív hűtéssel még egy sor ráférne biztosan.

A táp egy dealextremes kínai cucc.

Az áramgenya meg az

Az áramgenya meg az áramgenya. :)
Az ármagenya az lehet a táp része is, de ha jól tudom Kama3 külön szokta hozzá heftelni.
A tápnak a lényege, hogy a 230V-ból valami normális feszültséget csináljon + ne patkolj el ha rossz helyen fogod meg. Az áramgenya (áram generátor) lényege, hogy megfelelő áramot adjon a ledeknek, mert ugyebár a ledet árammal hajtjuk meg. úgy tudom ez jelen esetben 700mA -? Kama3 ? Mennyi az annyi ?

KAMA3 képe

Nos igen... A LED

Nos igen... A LED tápegységek része lehet az áramgenerátor, de külön modul is lehet. Jelen esetben a táp kifejezés helyénvaló. Annyi.

Nemannyi. Igazából arra

Nemannyi.
Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy ez pontosan milyen stabáramtáp, akár linkkel-adatlappal is jó lenne.
Megmondom miért kérdem.
Azért kérdem, mert a kollégám annakidején mutogatott egy bakpakk jellegű csiribirit kis árammal. Arról beszélt, hogy a kis áramot egyetlen ellenállás cseréjével duplázni lehet.
Ő hozzám hasonlóan nem elektro szaktekintély, talán ő nem is érzi ennek a jelentőségét, engem viszont ez a téma kicsit jobban csikol.
Namost látva a párhuzamos kört és a fényerőt a fél golyóm rá merném tenni arra, hogy nem 320mA van lefelezve két körre.
Innentől bővülne a kérdés abba az irányba, hogy ha valóban egy filléres bakpakk lett tuningolva akkor vajon melyik ellenállást kell kicserélni, hogyan méretezendő és milyen határok közt.
Akár új posztba is mehetne, biztos nem csak én tartanám hasznosnak.

A Te megközelítésed

A Te megközelítésed helyén való, pontatlanul fogalmaztam, mert én a ledenként 700mA -re gondoltam, mert ezeket a power ledeket anno mi ennyivel hajtottuk Kama3 -val.
Sosem felejtem el mikor az első pár darab (ami Tibitől nálunk maradt) amit próbáltunk alig pislákolt. Néztünk is, hogy ebben mi a power. aztán Kama3 heftőlt hozzá valami kezdetleges cuccot, ami melegedett mint a ruszki tv. Na akkor pislogtunk :) Meg utánna is párat, hogy led által a retinánkba égett folt eltűnjön.

OFF:
Kama3 nem lehet, valahogy megoldani, hogy a nevem Bélabá helyett Béla'bá legyen ?

KAMA3 képe

Béla'bá az aposztrófot

Béla'bá az aposztrófot nem nyeli be a drupal, az SQL táblát nem akarom buzergálni. (´) ezt viszont benyelte, ha jó így, akkor marad.

Remek, köszönöm szépen a

Remek, köszönöm szépen a (´) jelet a nevembe :)
Maradhat.

KAMA3 képe

Szia! Költségkeret

Szia!

Költségkeret szűkössége miatt ez a meghajtó került bele, ehelyett.

Nem kellett tuningolni, bár a tápszűrő kondikat én kicserélném valami márkásabbra úgy egy év múlva, biztos ami biztos alapon.

Bármilyen gyári áramgenyát meg lehet turbózni a mérőellenállás cseréjével. De nem egyszerű ügy, mert ezek az ellenállások általában 1 Ohm alattiak, kimérni nem lehet őket hagyományos multiméterrel, kapni sem igazán. Általában több darabból rakják össze párhuzamosítva. És akkor még ott van a tekercs is, ami az adott áram és frekvenciára van kihangolva. Ha egy 700 mA es tekercsen 1400 megy át, az gyaníthatóan minimum melegedni fog, vagy rosszabb esetben leégni. Ugyanez az áram megy át a mérőellenálláson is, tehát annak a teljesítményét is illeszteni kell.

tehát az egy soros körre eső áram 700 mA. annyi. :)

Így már minden

Így már minden világos.
Akkor nincs genyatuning.
Köszi.

KAMA3 képe

Igazából nem is látom

Igazából nem is látom értelmét. Annyi féle fajta áramgenya kapható már szerte a világban, szaré-húgyé. Egy meglévő led konfighoz is könnyen találhatsz megfelelő áramgenyót.