Navigáció átugrása.
Címlap

Infra PowerLED

| | | | |

A tervezett éjjellátó készülékhez vettem infra powerledeket. Egyiket behergeltem, hogy lássam mit is tud valójában. Komoly teszt majd csak a későbbiekben várható.
Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hali! Király az infra power

Hali!
Király az infra power leded!
Nekem is kellene belőle egy-kettő!
Tudnál segíteni hogy hol kaphatok ilyet?
Illetve hogy te mennyiért vetted?
És még egy kérdés, kell ehhez a ledhez valami féle ledmeghajtó
vagy valami elő áramkör ?
Én spec akkuról szeretném beüzemelni.
Köszi előre is!
Gergely

Innen

Innen vette:
PowerLED

(azóta már én is rendeltem egyet, kb. 1 hét alatt meg is jött és ingyen posta.)

Kicsit akadozik most a weboldal, tartalék címük:
dealextreme

A meghajtáshoz áramgenerátor ajánlott, abból is kapcsolóüzemű.

Viszon azt én is szeretném megkérdezni milyen árammal tesztelted a LED-et, mert 750mA-t ajánlanak a fórumban, de írták, hogy tartósan elmegy 1,5A-el is.

És mégegy kérdés: melyik optikát vetted hozzá? Mert amit én vettem az csak némi reszelés után ment rá.

Zoli

KAMA3 képe

Na hallod nem is emlékszem

Na hallod nem is emlékszem már rá, hogy milyen árammal hajtottam. Szerintem 350, vagy max 500-al.

Ezeket a LED-eket Reflow forrasztókemencékbe gyártják, legalábbis ott használják nagy számban, tehát elképzelhető, hogy elműködik 1500 mA-ről is.

Egy régi luxeon III-as ra való 10°-os optikát tettem rá, az tökéletesen megfelelő hozzá.

Lehetőleg ne nézzetek bele közvetlenül, mert károsíthatja a szemet

Vettem egy FCO2 kamerát. A következő teszteket ezzel fogom végrehajtani, talán a napokban sort kerítek rá. De előbb kitapasztalom az összes rákfenéjét.

Bár ezekben a webkamerákban vannak mindenféle infravörös szűrők, amik elég jó hatékonysággal működnek.

Hali! Belefutottam a

Hali!
Belefutottam a beszélgetésbe és gondoltam megosztom ezt az infót. Webcamból elég egyszerűen ki lehet szedni az IR szűrőt szóval ha valaki erre készül akkor itt van neki ez a link! Én már megcsináltam majdnem 10x es savulást eredményez!!
http://www.omegalabs.eu/html/infrakamera_mod.html

KAMA3 képe

Hát vagy rendelsz a

Hát vagy rendelsz a dealextreme-ről 2000 forintért eleve éjjellátó kamerát, amiben gyárilag nincs infraszűrő.

Sajnos ripityára égett az

Sajnos ripityára égett az ellenállás. A képeket nézve a dealextreme en, csak annyi van rá írva hogy R15. Ha jól gondolom az csak egy számozás és nem az értéket tükrözni.. :( Amíg nem jön meg a pót alkatrész, addig óvatosan világítok vele, biztos ami biztos :)

Első teszt itt.

http://www.hobbielektronika.h

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_461755.html?highlight=1#461755
2. teszt

KAMA3 képe

No megnéztem a képeket.

No megnéztem a képeket. Elég brutál az az induktivitás a led tápjánál::)) Bár ha jól veszem ki, akkor 1,5 amperrel küldöd neki, akkor nem is túlzás.

Ha jól értem, akkor a kamera kijelzőjét fotóztad le?

Szűk fénnyalábot domború lencsével tudsz csinálni. Olyannal, ami a diavetítőkben van

1,4A árammal ment a led. El

1,4A árammal ment a led. El is felejtettem kipróbálni mennyi a különbség kissebb áramnál kűltéren. Szobában már nincs igazán különbség a megvilágításban 900mA és 1,5A között.

Igen, a kamera kijelzőjét fotóztam le.

Még lehet megpóbálkozom a másik infra LED-el a webshop-ban, ami egybe van építve az optikával (13,7$: LED)

Szia! Már egy ideje kutatok

Szia!

Már egy ideje kutatok magyar nyelvű leírásért, remélem tudsz segíteni. Már minden megvan egy "infravető" összehozásához, (3W IR led dealextreme ről, egy változtatható szögű optika) már csak a megfelelő meghajtás hiányzik. Keresgéltem áramgenerátorokat, de nem találtam megfelelőt. Nem tudod honnan tudnék hozzá rendelni? 1.4A-rel te hogy hajtottad meg?

Előre is köszi! :D

KAMA3 képe

ha 220 ról járatod, akkor

ha 220 ról járatod, akkor itt van ez.

Hordozhatóra szeretném

Hordozhatóra szeretném csinálni. Jelenleg 2 goliát elemről megy párhuzamosan kötve (1.5v), de szerintem tudna még többet is. Szerinted elbír 2*1.2v os fotó akksit sorbakötve? 2.4v és 1.7v közötti különbség-> 0.7v ez már nagyon sok túláram neki? Hivatalosan (1.5-1.7v) ot bír.

Sajnos áramkörök építésében nem vagyok otthon. Készen lehet kapni valahol ehhez gyártott áramgenerátort? 1.7v 1000mA?

Ha akksira rakom rá, akkor mennyi áramot vesz fel?

Bocs hogy elárasztottalak a kérdésekkel, de konkrét választ még nem kaptam sajnos senkitől. Sok tervet igen, de hiába, ha nem tudom elkészíteni....:) :(

Üdv: Capone

KAMA3 képe

Szia! Akkor először

Szia!

Akkor először tisztázok pár dolgot. Az áramgenerátoros üzem azt jelenti, hogy az áramkör kimenetén, -és ezáltal a LEDen átfolyó- áramot korlátozzuk, függetlenül a feszültségtől. A LED karakterisztikája ugye olyan, hogy a nyitófeszültséghez tartozik egy áram érték. Jelen esetben 1,9 Volthoz az 1000 mA. Ha 2,4 Volt a feszültség, ahhoz már olyan nagy áram tartozna, hogy a LED tönkremegy. Azonban a rendelkezésre álló áramforrások feszültsége a legritkább esetben pont akkora, mint a LED nyitófeszültsége. Az áramgenerátor áramkörök az áramforrás feszültségétől függetlenül konstans értéken tartják az áramot. Tehát ha van egy ólomsavas kocka akkumulátorom, ami 12 Voltos, és a LED-em 1,9 Volt nyitófeszültségű, akkor áramgenerátor közbeiktatásával el lehet érni, hogy a leden korlátozott áram follyék annak ellenére, hogy a 12 Volthoz, sokkal nagyobb áram tartozna.

A hordozható üzemű lámpádhoz a két ceruza/góliát akksihoz/elemhez ezt az áramkört ajánlom.

Először is köszönöm,

Először is köszönöm, így már érthető! :)

Nos még régebben rendeltem be 2 fajta áramgenerátort delaextreme ről. 1. : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25505

2.: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7880

Ha 4.2V al hajtom 1200mA t ad le az első. Ez ráköthető a ledre?
A 2. 800mA 1.5V nál. A kettő közül valamelyik megfelel a célnak? :)

Sajnos nem bírtam rájönni, hogy hogy köthetném rá a ledre ezeket az áramgenerátorokat. Ugye van rajta egy nagatív és egy pozitív rész. Gondolom ezekre kötöm rá az elemek megfelelő részeit. De a ledre mi megy?:) A hátoldalán van egy vékony réz kör és alatta egy tömör réz pont. Ezekre kéne forrasztanom egy egy vezetéket és polaritásnak megfelelően rá a ledre?:) Vagy még arra is gondoltam, hogy sorosan kötöm be a ledre. Melyik tippem a helyes? :D

Tudom érdekes kérdések, de nem szeretnék próbálgatni csak úgy magamtól, mert ha túlfeszt kap és tönkre megy bármelyik alkatrész az megint sok hét shipping... :)

Tényleg nagyon köszi a választ!

KAMA3 képe

Nah ezek az

Nah ezek az áramgenerátorok aluházas lámpákba készültek. (Pl ilyenbe) Amit először linkeltem az is. A led és az elemek között helyezkedik el fizikailag. A piros drót megy a led + vagy anode felére, a fekete a led - felére. Az elemek pedig a + a középső korong, a - a külső gyűrű. Mivel ezek gyári lámpába készültek, az elem + fele közvetlenül érintkezik a nyák nagy középső korongjával, a - rész(külső gyűrű) pedig az alumínium házhoz van szorítva.

Remélem nagyából érthető.

Jah és én első körben a 2. áramkört használnám. Ha a led megfelelően van hűtve, akkor mehet az 1. is.

Még annyi, hogy ha a nyákon, a drótok tövénél van felirat, azt érdemes megnézni, hogy a piros a + jelhez , a fekete a - jelhez legyen kötve. Találkoztam már olyannal, hogy a kis kínai fordítva forrasztotta rá a drótot.

Tökéletesen

Tökéletesen érthető.

Amit belinkeltél lámpát, pont ilyenbe raktam be, csak az elem megoldás miatt, csak a fej részét használtam fel. Ma nekiállok és megpróbálom összerakni. Ahogy kész van írok.

KÖSZÖNÖM!

Hopp ez kimaradt :) 2*1.5

Hopp ez kimaradt :)
2*1.5 Voltos AA elemmel fogom tesztelni először. Ezek sorba kötve (3V). Utánna megpróbálom a 4.5V os megoldást. A hűtés egy hűtő csillaggal és alu lámpaházzal van megoldva. Ha nem lenne elég, akkor számítógép hűtőbordára teszem.

KAMA3 képe

várjál... jó, hirtelen

várjál...

jó, hirtelen eszembe jutott, hogy a drop-in típusú led modulok is pont ugyanazon az elven csatlakoznak az áramkörhöz, ahogy az elemek.

de itt egy kép, ami eloszlat minden kétséget.

Meg itt egy másik, konkréten a piros dróthoz van írva, hogy L+. Tehát jó lesz.

Sikerült összeraknom.

Sikerült összeraknom. Világított is mint az álom:) Aztán egy figyelmetlen zárlat miatt az áramgenerátorról lesült egy alkatrész :D Az áramgenerátornak amúgy kell hűtés, vagy elég a lednek? Most a másik áramgenerátorral bíbelődök. Remélem nem rontok el semmit. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.25505 ez égett ki. Már be is rendeltem egyet belölle biztos ami biztos. :)

Elkészült a béta verzió

Elkészült a béta verzió :) Az 5 funkciós áramgenerátor valamiért nem szerette a 3v ot, zúgott és nem volt egyenlő az áramerősség. Pislákolt a led.

Ami kiégett alkatrész az épp a led negatív pólusába csatlakozott azaz amiből jött ki a fekete vezeték, ezért fogtam magam és összeforrasztottam. Láss csodát ugyan úgy működik nélküle mint vele :D

Persze, ha megérkezett az utánrendelt alkatrész, azonnal azt rakom bele. Rövid ideig világítottam eddig a lámpával, de sokkal magasabb a fényereje, mint hogy ha csak 1.5 os elemről ment volna.

ÖRÖK HÁLÁM A SEGÍTSÉGÉRT! KÖSZÖNÖM!!!

Ha elkészült a végleges verzió, akkor egy kis leírást készítek fényképekkel, stb és ha gondolod átolvasás után infra power led teszthez be is rakhatod. Hátha lesz még ilyen kezdő buheráló csávó mint én ;)

KAMA3 képe

Nagyon szivesen! A kiégett

Nagyon szivesen!

A kiégett alkatrész egy ellenállás, az kapható itthon is. Ha emlékszel a számra a tetején, vagy esetleg még látható valamennyire, akkor bármelyik alkatrészboltban adnak helyette másikat.(A lomexben legalábbis biztosan tudnak helyette adni valamit) Az egyébként egy nagyon kis értékű ellenállás, 1- és 20 ohm között szoktak lenni. A rajta eső feszültségből számolja ki az a 8 lábú IC, hogy a leden mennyi áram halad át. Javaslom, hogy mielőbb pótold, mert így nem lesz hosszú életű a led. Érdemes lenne egy multiméterrel megmérned a leden átfolyó áramot. A mérő állásban sorba kötöd a leddel a műszert. 0,8 - 1 Ampernál több ne nagyon legyen.

Az 5 módú elektronika azért vibrálhatott, mert kevés neki az a led. Azok általában a fehér ledek 3,4 -3,6 voltos nyitófeszültségén szeretnek dolgozni. Ha két infra ledet sorba kötsz, akkor azt nagy valószínűséggel meg fogja majd hajtani.

Ha lehet, akkor a LED fényébe közvetlenül ne nézz bele, mert eléggé tudja roncsolni a retinádat.

A leírást szívesen publikálom, akár külön cikként is.

Na tessék...rossz helyre

Na tessék...rossz helyre írtam az előző választ... :) Éljen a koránkelés! :)

Sajnos ripityára égett az ellenállás. A képeket nézve a dealextreme en, csak annyi van rá írva hogy R15. Ha jól gondolom az csak egy számozás és nem az értéket tükrözni.. :( Amíg nem jön meg a pót alkatrész, addig óvatosan világítok vele, biztos ami biztos :)

Üdv Tervezem egy PNV 57-es

Üdv

Tervezem egy PNV 57-es éjjellátó vásárlását. Ehhez vásárolnék infravetőt és a következő alternatívát találtam ki: veszek egy UltraFire WF502B lámpát és a ledet kicserélem benne az általad linkelt 3W-os power settre ami pont beleillik. Kérdésem az, hogy a fent említett készülékhez elegendő fényt tud e szolgáltatni ez az infravető, vagy inkább 2-t kellene vennem belőle?
Válaszodat előre is köszönöm.

Üdv: Colt

KAMA3 képe

Szia! Az UltraFire WF502B

Szia!

Az UltraFire WF502B melyik változatára gondoltál egészen pontosan? Amelyik Cree MC-E vagy SSC-P7 ledekkel van szerelve, annak nem lesz jó a meghajtó áramköre. Olyat vegyél, amelyik Cree Q5, vagy Cree XP-E leddel van szerelve. Abban kicserélheted a fehéret infra ledre.

A PNV 57-el nincsenek tapasztalataim. Infraszűrő nélküli CMOS kamerákkal 10-20 méterig kiváló képet ad, tovább nem próbáltam, mert nálam beltérben van felszerelve a rendszer. Vegyél egyet, próbáld ki, és ha kevés, tudsz még rendelni. Azt mindenképpen nézd meg, hogy a PNV-57 milyen hullámhossz tartományban használható. Ez a led 850nm -en világít. 10°-os vagy annál szűkebb optikát/foncsort keress hozzá.

Üdv Tehát mit javasolnál,

Üdv

Tehát mit javasolnál, hogy pontosan mit rendeljek?

Üdv: Colt